GENDZOve stránky

články, poviedky, reportáže, cestopisy, fotografie
GS Poviedky, články a reportáže | ZJM Život je malina
OBSAH
Reklama
Zaľúbené stránky
Stránka pre všetkých zaľúbencov o láske a romantike.
Nieco navyše
Sútaž
Nová súťaž už čoskoro!
Servisné infošky
Práve nás číta 17 ľudkov.
Počet článkov: 350.

About O tejto stránke
Alist Zoznam autorov
Mail Kontakt na admina

Zeleninová polievka

Téma: Receptár
Autor: Gendzo macher - pozrieť články
Publikované: 10.07.2006, 00:45 / Pocet zobrazení: 42059

V predchádzajúcej časti receptára som vás učil, ako nakupovať zeleninu a ovocie. Teraz máte doma isto plnú chladničku, lebo predpokladám, že ste hneď utekali na trh a dovliekli si plné tašky čerstvej zeleninky :-). Nastal teda čas, aby sme z nej aj niečo uvarili. A tak - prečítajte si (a aj vyskúšajte) recept na moju obľúbenú zeleninovú polievku.
O tomto čase (takto v strede leta) sú obchody a trhoviská plné perfektnej, čerstvej a hlavne mladej zeleniny. Mladá zelenina má oveľa lepšiu chuť, je lahodnejšia až sladkastá, rýchlo sa uvarí, no proste je to pôžitok pre jazyk i dušu.

Na dobrú zeleninovú polievku budete potrebovať rôzne druhy zeleniny; každý nech si vyberie čo mu najviac chutí alebo čo práve zoženie. Nezabudnite najmä na mrkvu, petržlen, kaleráb, hrášok, zemiaky a cibuľku. Pridať však môžete aj karfiol, kel, zeler, paštrnák, kukuricu, fazuľku...

Zelenina na zeleninovú polievku


1. Cibuľku nadrobno nakrájajte a rýchlo ju opečte na troche oleja. Ak chcete dosiahnuť lahodnejšiu chuť, použite radšej maslo. No dajte si pozor, aby ste ho nespálili.

2. Očistenú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen aj kaleráb) nakrájajte na drobné kúsky a pridajte ku cibuľke. Chvíľku popražte.

3. Potom to všetko zalejte vodou, posoľte a prisypte aj trošku čierneho korenia. Hrniec postavte na oheň.

4. Kým polievka zovrie, očistite zopár zemiakov, vylúpte hrášok, karfiol rozoberte na malé ružičky, nadrobno nakrájajte kel. Všetko vsypte do hrnca.

5. Varte na miernom ohni, cca 15 minút (až kým nie je zelenina mäkká).

Zeleninová polievka

6. Aby ste nepokazili lahodnú chuť čerstvej zeleniny, nepridávajte žiadnu zápražku, zátrepku, ani nič podobné. A už vôbec nie bujón, alebo podobnú glutamanovú chémiu. Pred servírovaním však môžete ozdobiť tanier nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Zeleninová polievka

Dobrú chuť!

Hodnotenie článku:
Dobre232 Zle140
Prihlás sa, prosím
Email
Heslo
Zapamätať:    
NAJčítanejšie články
NAJlepšie články
Posledné komentáre
Vyhľadávanie
Reklama
Spriatelené weby




© Gendzo macher, 2011  |  www.gendzo.sk/gs  |  admin@gendzo.sk