GENDZOve stránky

články, poviedky, myšlienky, reportáže, fotografie
www.gendzo.sk | GENDZOve stránky | Súťaže | Používateľská časť
OBSAH
Servisné infošky
287
článkov
Nieco navyše
Nápisy, značky a cedule
Zaujímavé, humorné či nezvyčajné značky, nápisy, oznamy a iné cedule.
Reklama

Zeleninová polievka

Kategória: Receptár
Autor: Gendzo macher
Publikovaný: 10.07.2006, 00:45 / Pocet zobrazení: 42603

V predchádzajúcej časti receptára som vás učil, ako nakupovať zeleninu a ovocie. Teraz máte doma isto plnú chladničku, lebo predpokladám, že ste hneď utekali na trh a dovliekli si plné tašky čerstvej zeleninky :-). Nastal teda čas, aby sme z nej aj niečo uvarili. A tak - prečítajte si (a aj vyskúšajte) recept na moju obľúbenú zeleninovú polievku.
O tomto čase (takto v strede leta) sú obchody a trhoviská plné perfektnej, čerstvej a hlavne mladej zeleniny. Mladá zelenina má oveľa lepšiu chuť, je lahodnejšia až sladkastá, rýchlo sa uvarí, no proste je to pôžitok pre jazyk i dušu.

Na dobrú zeleninovú polievku budete potrebovať rôzne druhy zeleniny; každý nech si vyberie čo mu najviac chutí alebo čo práve zoženie. Nezabudnite najmä na mrkvu, petržlen, kaleráb, hrášok, zemiaky a cibuľku. Pridať však môžete aj karfiol, kel, zeler, paštrnák, kukuricu, fazuľku...

Zelenina na zeleninovú polievku


1. Cibuľku nadrobno nakrájajte a rýchlo ju opečte na troche oleja. Ak chcete dosiahnuť lahodnejšiu chuť, použite radšej maslo. No dajte si pozor, aby ste ho nespálili.

2. Očistenú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen aj kaleráb) nakrájajte na drobné kúsky a pridajte ku cibuľke. Chvíľku popražte.

3. Potom to všetko zalejte vodou, posoľte a prisypte aj trošku čierneho korenia. Hrniec postavte na oheň.

4. Kým polievka zovrie, očistite zopár zemiakov, vylúpte hrášok, karfiol rozoberte na malé ružičky, nadrobno nakrájajte kel. Všetko vsypte do hrnca.

5. Varte na miernom ohni, cca 15 minút (až kým nie je zelenina mäkká).

Zeleninová polievka

6. Aby ste nepokazili lahodnú chuť čerstvej zeleniny, nepridávajte žiadnu zápražku, zátrepku, ani nič podobné. A už vôbec nie bujón, alebo podobnú glutamanovú chémiu. Pred servírovaním však môžete ozdobiť tanier nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Zeleninová polievka

Dobrú chuť!

- diskusia
Dobre232 Zle140
DISKUSIA
Marian (neregistrovaný): Chutí
veľmi dobre!
29.12.2008, 13:07
Bodka (neregistrovaný): Dakujem
Prave robim tvoju polievku. Vdaka za recept.

J.
30.10.2009, 13:33
Zanka (neregistrovaný): Dakujem!
Hlavne dakujem za cerstvu zeleninu a ziadnu chemiu, bodaj by nas bolo viac!! Prisla som som sa sem len inspirovat ale na to, aby som nahadzala mrazenu zeleninu do hrnca s bujonom sem nemusim ani chodit!! Takze Ti chcem podakovat za normalnu polievku!!
23.10.2011, 10:37
martina (neregistrovaný): diétna zeleninová polievka
ahojte, tu som este nasla recept na fajnu polievocku:
zeleninova polievka
23.10.2011, 16:34
Milan (neregistrovaný): So zemiakmi?
To si si s niečím poplietol. Zeleninová so zemiakmi je nezmysel. Netreba vymýšlať recepty za každú cenu.
Celý recept o ničom. Choď radšej miešať betón na stavbu a nie v hrnci.
01.03.2012, 17:52
Gendzo macher: pre Milana
OK, idem. Pred tým ale jedna otázočka: A do betónu môžem dať zemiaky, alebo ani tam nie?
:D
04.03.2012, 17:49
Pridaj nový príspevok do diskusie
Tvoje meno *
Názov *
Kontrola *
Pomaly ďalej
Vieš o tom, že registrovaní návštevníci nemusia zadávať svoje meno? Registrácia je jednoduchá a je zadarmo. A navyše, nikto sa viac nepodpíše pod tvojím nickom.
Prihlás sa, prosím
Email
Heslo
Zapamätať:    
NAJčítanejšie
NAJlepšie články
Vyhľadávanie
Reklama
© Gendzo macher, 2014  |  www.gendzo.sk  |  admin@gendzo.sk