5 vecí, ktoré dlhuješ svojmu telu

Je začiatok roka, čas, kedy si niektorí menej otrlí jedinci zvyknú dávať novoročné predsavzatia. Schudnúť, prestať fajčiť, nenadávať starým ľuďom, nerobiť grimasy na deti v kočíkoch a podobne. Aby som aj ja trochu prilial oheň do oleja, tu je zopár dobre mienených rád. Aké sú najčastejšie prehrešky, ktoré robíš svojmu telu?

1. Spánok

Všetci máme tendenciu na úkor spánku dobiehať iné veci. Mnoho ľudí preto spí cez týždeň málo a spánok doháňajú cez víkendy. V piatok večer sa zvalia totálne mŕtvi do postele a preležia aj pol soboty.

Drichmať treba poriadne, každú noc a hlavne dlho. Inak budeš chodiť po svete ako mátoha a nejaký lovec zombii ťa na ulici ovalí krompáčom po hlave. Tvoje telo potrebuje spánok rovnako často a dlho ako tvoj smartfón dobíjanie bateriek. Teda poriadnu dávku každú noc.

2. Lekársku prehliadku

Kedy si bol naposledy u lekára? Že ti nič nie? Ale choď, každý máme niečo, s čím by sa oplatilo zbehnúť za doktorom. Divné znamienko. Boľavý chrbát. Slabší zrak za kompom. Už rok odloženú preventívnu prehliadku. Sprav niečo pre svoje telo a objednaj sa hneď teraz. A ak nerád čakáš v čakárni, lebo tam ideš skapať od nudy, skús vyvetrať čítačku eBookov a slúchadlá do uší.

3. Pravidelné cvičenie

Fakt nestačí, ak sa prejdeš k autu alebo na autobusovú zastávku. A že budeš cvičiť doma podľa nejakých cvikov z YouTube hovor tomu, čo seno žerie!

V prvom rade choď cvičiť aspoň jedenkrát do týždňa niekam von – zapíš sa na športový kurz alebo si zaplať hodiny s trénerom. Alebo si nájdi športového kamoša, s ktorým sa budete navzájom hecovať a kopať do rite, ak jeden z vás začne cvičenie sabotovať. Toto všetko ťa donúti nesedieť na zadku a o športovaní iba snívať, ale reálne niekam ísť a trochu si zamakať.

4. Pravidelný sex

Vždy, keď stretnem nejakú nepríjemnú a ofučanú ženskú, hneď si pomyslím – za to môže len a len zanedbaný sex. Nedostatok sexu je vari horší ako nedostatok spánku. Tým chcem povedať, že ak si budeš musieť niekedy vybrať, či presexuješ celú noc alebo sa vyspíš, vyber si radšej sex. Spať môžeš aj v autobuse alebo v kancli na stole. (So sexom je to na verejných miestach predsa len o trochu horšie.)

Sex nie len o fyzickej aktivite. Sex, to je aj spoločne strávený čas. Sex uvoľňuje fyzické i duševné napätie, dodáva tvojmu telu potrebné dávky hormónov, zbližuje ťa s tvojím partnerom, zlepšuje náladu, uzmieruje hádky, prináša celosvetový mier. Mnoho párov však sex odkladá iba na víkendy, pretože tak ako na spánok naň nemajú čas. Spravte si preto zo sexu prioritu – naplánujte si ho na týždeň vopred rovnako ako návštevu kina alebo kurz háčkovania.

5. Dobrú stravu

Nežer sprostosti, iba zdravé veci. Žiadny „junk food“ a podobné sračky, ale pekne papaj zeleninku, ovocie a prvotné potraviny = čerstvé, bez konzervácie a chemickej úpravy. Jedz pravidelne, často (aspoň 5x denne) a malé množstvá. Vyhýbaj sa mastným jedlám, vyprážaným produktom rýchleho občerstvenia a výplodom šialených potravinárskych chemikov. Vec zabalená v igelite s dátumom spotreby o 6 mesiacov asi nebude ani čerstvá ani zdravá.

(Junk food – jedlo, ktoré má malú nutričnú hodnotu, ale obsahuje veľa tukov, cukrov, soli a kalórií.)

No a napokon nezabudni ani na také tie obvyklé veci – aby si si to neposral zbytočnými blbosťami: žiadny alkohol, cigarety a už vôbec nie iné drogy. A aj v roku 2014 sa drž ako najlepšie vieš!


Použitá fotografia: Alcoholic dream / Autor: george Crux / Licencia: FreeImages.com

Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.