Horský hotel Portáš

Horský hotel Portáš – žiaľ vonku bola taká hmla a sychravo, že ani neviem čo je okolo.

Horský hotel Portáš sa nachádza presne na hranici Slovenska a Česka, v Javorníkoch – v blízkosti lyžiarskeho strediska Kohútky. Je pri turistickom chodníku smerom na vrch Malý Javorník (červená značka). Chodník vedie (aj) po slovenskom území, no tento hotel je pár metrov na českej strane. Takže sa tu platí buď českými korunami, alebo potom nie je problém platiť aj kartou. To len aby ste na to pamätali, lebo nie každý chodí na turistiku s kartou.

Jedálny lístok nemá 150 strán, čo je vlastne dobre – radšej menej ale podomácky a chutne, ako všehochuť z celého sveta od pizze až po čínske rezance. „Jídelák“ je tvorený denným menu (polievky, kuriacie s ryžou, bravčový vrabec se zelým a bramborovým knedlíkem, pečené rebierka, …) a potom stálicami ako sú už spomínané borůvkové knedlíky, halušky, rezeň, vyprážaný syr (must have) a palacinky.

Objednávku našej grupy tvorili hlavne buchty, palacinky a halušky. Vyskúšali sme však aj nejaké polievky – Kyselicu, Vývar s mäsom a rezencami a Cesnakovú (všetky po 42 CZK). Kyselica (kapustová polievka) bola výborná, zniesol by som však trochu kyslejšiu verziu. Cesnaková – so šunkou, syrom a opraženým chlebom – za mňa v úplnej pohode. Vývar s rezancami by si zaslúžil na môj vkus trochu viac prisoliť, ale inak tiež super.

Horský hotel Portáš – polievka Kyselice.

Nuž a poďme teda na tie vychýrené Borůvkové knedlíky (115 CZK). Sú plnené čučoriedkami, nie však bežným mixovaným lekvárom z hypermarketu, ale normálne v nich boli kúsky čučoriedok. Náplň naozaj bohatá. Čo neznášam na buchtách je, keď niekto šetrí na náplni a človek potom musí žuť len suché cesto, až sa mu z huby práši. O týchto to ale fakt neplatí! Ako môžete vidieť aj na fotke, čučoriedky sa až tlačia von. Všetko poliate ricottou a maslom – jednoducho mňamka.

Malé odporúčanie – ak si dáte polievku a k tomu aj porciu buchiet, bude to riadna bomba, ktorú budete mať problém dojesť. V jedálnom lístku majú však aj mini verziu – 1ks knedlíka (45 CZK).

Horský hotel Portáš – Borůvkové knedlíky.

Halušky a palacinky odfotené nemám. Palacinky (65 CZK) som ani neskúšal, nikto mi nechcel nechať. 🙂 Ale hovorili, že boli výborné, možno ešte lepšie ako tie buchty. Halušky s bryndzou, slaninkou a opekanou cibuľou (115 CZK) boli taký bežný haluškový priemer, určite som jedol aj lepšie, ale zase nič im nechýbalo. Na môj vkus boli trochu „suchšie“, najmä keď trochu vychladli. Mám radšej, keď má bryndza konzistenciu skôr omáčky a nie zaschnutého lepidla Herkules. Ale ako hovorím, inak dobre.

Celkový účet za 3 polievky, 4 hlavné jedlá a 4 čaje: 680 CZK = z karty odišlo 25,80 €.

Final verdikt: My máme dnešný cieľ splnený. A vy, ak budete mať cestu okolo, zastavte sa tiež na Borůvkové knedlíky, určite sa oplatí.


Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.