Nielen symbol mieru

Prívesok so symbolom peace.

Existuje veľa symbolov, ktoré majú rôzne, často až protichodné významy. Symbol Peace sa však dá považovať asi za jeden z najkontroverznejších symbolov vôbec. Vznik a tiež aj samotný význam symbolu Peace (symbolu mieru), býva v našich končinách často spájaný iba s hnutím hippie. Pravdepodobným dôvodom je pre našinca dosť podobná výslovnosť anglických slov peace a hippies a tiež aj fakt, že členovia hnutia hippie zvykli symbol peace často používať.

Za vznik symbolu Peace vďačíme pánovi menom Gerald Holtom, ktorý ho v roku 1958 vytvoril pre British nuclear disarmament movement – hnutie za jadrové odzbrojenie. Práve začiatočné písmená zo slov nuclear disarmament (N D), zobrazené vo vlajkovej abecede a umiestnené v kruhu, tvoria základ tohto znaku. Pôvodná verzia sa najskôr objavovala na štvorcovom podklade a pán Holtom ho vytvoril pre protestný pochod z Londýnskeho Trafalgar Square do Aldermastonu, kde sídli organizácia Atomic Weapons Research Establishment. Tento znak sa veľmi rýchlo stal základným symbolom za jadrové odzbrojenie a bol akceptovaný aj širokou verejnosťou ako znak podpory s týmto hnutím. Až neskôr sa jeho význam zovšeobecnil na znak mieru a jeho používanie sa rozšírilo aj do Ameriky, zásluhu čomu pripisujeme predovšetkým spomínanému hnutiu hippie.

Písmená N a D vlajkovej abecedy – základ symbolu Peace:

Semaphore-Delta

Písmeno D vlajkovej abecedy.

Semaphore-November

Písmeno N vlajkovej abecedy.

Toľko k stručnej „mierovej“ histórii symbolu Peace. Avšak, nie je všetko také mierumilovné, ako sa na prvý pohľad zdá!

V prvom rade, sám Hotlom uviedol tento znak ako znak zúfalstva človeka, ktorý stojí a prosí so spustenými rukami a nastavenými dlaňami pred vojenským oddielom. V čase vzniku tohto symbolu takáto myšlienka vystihovala spoločenskú situáciu (pochody proti jadrovému zbrojeniu sa často končili stretmi s políciou a vojskom). Avšak ako znak mieru bol intenzívne kritizovaný, pretože mier má byť o radosti a nie zúfalstve. Aj sám Holtom si uvedomil toto chápanie a celý zvyšok života kreslil tento symbol otočený naopak – aby predstavoval „ruky zdvihnuté k oblohe“ na znak radosti. Jeho posledná vôľa mať na náhrobnom kameni vytesaný znak peace práve v tejto podobe však nebola vyslyšaná (peace symbol na jeho náhrobku je tak vytesaný klasicky – „rukami“ dole).

Ešte väčšiu kritiku si však zaslúžil tento znak od pamätníkov druhej svetovej vojny. Písal sa rok 1958 a mnoho priamych účastníkov bojov bolo v tom čase ešte nažive. Presne rovnaký znak bol totiž znakom Hitlerovej 3. tankovej divízie, ktorá pôsobila v rokoch 1941 až 1945 a za tento čas vyplienila množstvo dedín a zabila množstvo ľudí. Netreba sa teda čudovať, že ľudom, ktorí si pamätali tento znak nakreslený na nemeckých tankoch, sa ježili chlpy na celom tele. Nájdete ho preto aj na množstve náhrobných kameňoch príslušníkov nemeckej armády z druhej svetovej vojny, najmä na náhrobkoch veliteľov SS.

Tree-of-Life

Symbol stromu = život.

V starej symbolike sa totiž strom považuje za znak života a býva tiež chápaný aj ako symbol muža, ktorý je silný a žije podľa svojich ideálov. Znak otočeného stromu je preto znakom muža, ktorý zomrel (preto ten častý výskyt na náhrobkoch). Stačilo teda umiestniť otočený strom do kruhu a ďalší z nacisticko – idealistických symbolov je na svete. Pravdepodobne aj z tohoto dôvodu ani jedna známa mierová organizácia znak peace nepoužíva vo svojom logu – teda aspoň nie v podobe otočenej s rukami dole. Používa sa radšej znak bielej holubice, podávajúcich rúk, zlomenej pušky a pod.

A aby tomu zlému nebol hneď koniec, symbol peace má aj ďalšiu čiernu históriu. V časoch starého Ríma bolo bežnou praxou prenasledovanie kresťanov. Záľubu v tejto činnosti mal aj rímsky cisár Nero (žil v rokoch 37 – až 68 nášho letopočtu). Ten dal napríklad ukrižovať zabiť aj apoštolov Petra a Pavla. Apoštol Peter, na znak svojej nerovnosti s Ježišom Kristom a podriadenosti Bohu, však žiadal o ukrižovanie opačne, t.j. dole hlavou. Jeho želanie bolo vypočuté. Znak otočeného kríža je preto aj znakom mierumilovnosti kresťanstva a konkrétne aj jedeným so znakov pápeža.

Nero-Cross

Nerov kríž.

No v prípade, ak je kresťanský kríž nielen otočený dole ale aj zlomený (rovnako ako na znaku peace), volá sa „Nerov kríž“ a má úplne iný význam. Symbolizuje úplný opak kresťanstva – podriadenosť kresťanov a potupu. Často býva preto spájaný so satanizmom a antikresťanským postojom vôbec. I dnes ho v tejto podobe používajú black metalové a death metalové hudobné skupiny a z rovnakého dôvodu bol dokonca istú dobu používaný aj komunistami.

Gerald Holtom teda mierovým aktivistom poriadne zavaril. Na jednej strane síce vytvoril symbol, ktorý sa stal uznávaným znakom mieru, na druhej strane si poriadne neoveril jeho kontroverznú históriu. V súčasnosti je tak symbol peace (bez znalosti histórie), všeobecne akceptovaný ako symbol mieru. Avšak ľudia, ktorí jeho dávne i nedávne významy poznajú o trochu lepšie, ho radšej používajú otočený naopak, t.j. „rukami“ hore.

 

Obrázky vlajok sú použité na základe licencie Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.


Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

3 komentáre

  1. lemon píše:

    ahoj, len taka poznamky na okraj, sv. pavol nebol ukrizovany ale staty mecom, myslim ze preto lebo mal rimske obcianstvo uz a to ti garantovalo ze ta neukrizuju, len tolko som chcel 🙂 to s tym petrom je pravda ako pises, a pouziva sa ten opacny a vola sa petrov kriz, ale to iste vies

  2. leo píše:

    umysel? pochybujem, ze si ten pan co zaviedol tento znak ako znak mieru, neoveril jeho minulost, ved uz len ked s nim zacinal, tak ho musel niekto upozornit na to, ze ake vyznamy ma

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.