Oko za oko – Niečo za niečo

Na úvod dobrovoľne priznávam, že sa necítim byť divadelným kritikom. A tak k napísaniu tejto, povedzme že recenzie, ma oprávňuje jedine fakt, že som si kúpil lístky. Aj tak si však myslím, že je to dôvod dostatočný :-).

V rámci 10. ročníka Letných shakespearovských slávností sa na bratislavskom hrade konalo premiérové predstavenie, pre mnohých doteraz neznámej, shakespearovskej hry „Oko za oko – Niečo za niečo“.

Príbeh o politikovi, ktorý sa vyberie na služobku a moc odovzdá svojmu námestníkovi. Ten sa rozhodne vládnuť tvrdou rukou a vyžadovať striktné dodržiavanie zákonov. No ako čas plynie zisťujeme, že neduhom, za ktoré ostatných trestá, sám tiež holduje.

Toľko k obsahu. Mala to byť komédia. Vraj. Môj výsledný dojem je však značne rozpačitý.

Prvá tretina hry je úplne nemastná – neslaná. Divné, občas nezrozumiteľné dialógy vôbec nenasvedčujú, že sa má jednať o komédiu. Jediným, akože vtipným prvkom je postava, ktorá pri rozprávaní pletie slová a tak napríklad o svojej žene hovorí, že je „dobre deformovaná“ (namiesto dobre informovaná). Po dvoch minútach však tento škôlkársky humor omrzí a celé toto akože vtipné pletenie slov vyznieva značne lacno a umelo.

Prečo herci aj spievajú? Prečo? Veď to sa nedá počúvať. Hudba aj texty znejú otrasne. Z tohto veru hit tohto leta nebude…

A prečo majú všetci herci (muži) na sebe iba čierne saká? Asi aby sa nám na javisku navzájom lepšie plietli. Podľa mňa keď niekto hrá strážnika, mal by aspoň trochu vyzerať ako strážnik. Či?

Humorným ťahákom celej hry tak mal byť asi kňaz, ktorý sa objavuje na scéne cca v polovici hry, rozprávajúci po poľsky, občas v kombinácii s ruštinou alebo s čím. Poľština je naozaj zábavný jazyk. Viete, čo znamená šukať?

Absolvoval som už svätú omšu v poľštine. Uškŕňal som sa prvých päť minút. Úsmev mi hrá na tvári aj keď ideme do Poľska na nákupy. Vzhľadom k môjmu priemernému intelektu ma to však vždy po pár minútach prejde. Reč ako reč, poľština ako každá iná. Veď povedzme si to takto: Koľkokrát potrebujete počuť vetu Šukám ťe caly deň, aby ste sa prestali smiať?

Škoda, myslím, že táto hra má na viac a ja som pravdu povediac aj viac čakal. Dostali sa mi však len nevýrazné výkony hercov, slabá interakcia s publikom a celkový dojem porovnateľný s divadelnou vsuvkou skupiny Drišľak.

Letné shakespearovské slávnosti tak tohto roku stavili predovšetkým na svoje už dobre známe meno. A keďže trvajú iba počas niekoľkých letných týždňov, ostáva len dúfať, že ľudia do budúceho roka zabudnú.


Použitá fotografia: theater-curtain-stage-red-event / Autor: Wounds_and_Cracks / Licencia: CC0

Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.