Preteky psích záprahov, Zuberec 2012

Máte radi psíkov? Posledný februárový víkend sa v obci Zuberec na okraji Západných Tatier uskutočnili majstrovstvá sveta pretekov psích záprahov. Na jednom mieste ste tak mohli vidieť viac ako 1000 psov roznych snežných plemien. Štart aj cieľ pretekov bol v areáli Múzea oravskej dediny v Zuberci.

Preteky psích záprahov

Sibírsky hasky, samojed a aljašský malamut sú názvy plemien psov, ktoré sa najčastejšie používajú na preteky psích záprahov. Súťaží sa v niekoľkých disciplínach – od jedného psa, ktorý ťahá lyžiara na bežkách, až po záprahy pozostávajúce z 8 a viac psov (bežne aj 12), ktoré ťahajú svojho mašéra na saniach. Od počtu psov a plemena v záprahu potom závisí aj dĺžka trate – pre najväčšie záprahy aj 30 kilometrov v jedných pretekoch.

Psí záprah

Záprah psoch, to je vlastne taká psia svorka. A ako každá svorka, aj táto má svoje striktné pravidlá:

  • Úplne vpredu je jeden alebo dva psi, ktoré majú funkciu vodcu. Ich úlohou je najmä počúvať príkazy mašéra, držať stopu a tiež určovať tempo pre celú skupinu.
  • Hneď za nimi, v druhom rade, nasledujú psi, ktorých úlohou je vyberanie zákrut – ak vodiaci pes zabočí, ťahajú zvyšnú skupinu psov do stopy. Pomáhajú tiež držať tempo.
  • Nasledujúce dve až štyri rady psov sú tímoví psi, ktorí tvoria „motor“ celej kolóny. Ich úlohou je nasledovať psi pred nimi a hlavne ťahať.
  • Tesne pred mašérom, v poslednom rade, sa nachádzajú najsilnejšie psi. Ich funkcia sa prejaví najmä pri rozbehu celej kolóny a v prudkých stúpaniach.

Zostaviť takýto psí záprah nie je vôbec jednoduché – čím viac psov, tým väčšia pravdepodobnosť, že sa nájde jeden nespratník, ktorý to bude celé kaziť. Aj preto nie vždy platí: „Čím väčší počet psov, tým lepší čas na trati.“ Mašér musí zvážiť, či pridanie ďalšieho psa bude pre celú skupinu na osoh, alebo skôr na príťaž… A niekedy sa tiež stane, že sa psovi moc nechce a je pomalší ako samotný pretekár. Vtedy vznikajú humorné situácie, kedy mašér ťahá svojho psa :-).

Mašér má povinnosť sa o svoje psíky aj náležite starať. Súčasťou výbavy každého pretekára musí byť aj lekárnička pre seba aj pre psov. A pre každého psa v svorke musí mať so sebou aj papučky pre prípad, ak by si na ostrom ľade poranil labky.

Ak vás zaujímajú výsledky majstrovstiev sveta, odporúčam oficiálnu stránku pretekov www.sleddog.sk, alebo tiež stránku obce Zuberec.

Fotografie psíkov v akcii


Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.