Vicky Cristina Barcelona

Vicky je inteligentá a rozumná žena s tradičným prístupom k životu i láske. Onedlho sa plánuje vydať za Douga, ktorý nie je síce príliš romantický, no za to je pozorný, verný a úspešný mladý muž. Cristina je zase pravý opak Vicky. Sama nevie, čo vlastne od života očáva. Je spontánna a otvorená každému novému dobrodružstvu. Barcelona je druhé najväčšie mesto Španielska a hlavné mesto Katalánska. Píšem hlavne pre tých, ktorým vysvetlenie tretieho ženského mena z názvu filmu nejak zvlášť chýba :-).

Obe sa rozhodnú stráviť prázdniny v Barcelone. Vicky tu plánuje dokončiť diplomovú prácu o katalánskej kultúre, Cristina chce len zabudnúť na predchádzajúci vzťah a svoj neúspešný 12 minútový film o láske, ktorý sama napísala aj natočila.

Tu sa zoznámia s miestnym maliarom Juanom Antoniom, ktorý ich s nič neskrývajúcou priamosťou pozve na výlet do Ovieda. Kým Cristina je hneď nadšená myšlienkou na nové dobrodružstvo – víkend strávený s fešným mužom, Vicky je maximálne proti. Ako to však už vo filmoch býva, Cristina ju nakoniec ukecá. Nuž a ako to už teda vo filmoch býva, ani Vicky neostane úplne ľahostajná voči Juanovmu šarmu.

Aby však bola zápletka o niečo kvalitnejšia a nemusel sa celý film točiť len okolo klišé dve Američanky vs. jeden Španiel, do hry vstupuje aj Juanova bývalá manželka Maria Elena.

Úsmevný, svieži a sexy – tak by sa dal charakterizovať tento film od Woodyho Allena, majstra partnerských zápletok. Ak na Valentína neviete čo a kam, choďte do kina! Romantický, no určite nie sentimentálny alebo nudný. Chvíľami som mal pocit, že dej už už smeruje do zabehnutých koľají, no v tom vás prekvapí nečakaným zvratom. Takže žiadne „happy-end standing ovation – všetko sa na dobré obráti a žili šťastne až do smrti“ nečakajte. Tento film je proste ako sám život – nie všetko musí byť doriešené do konca, aby mohol pokračovať.

Z hercov sa mi asi najviac páčila Rebecca Hall ako Vicky, najmä preto ako sa vžila do deja príbehu – nie všetky myšlienky sú totiž napísané v scenári, niektoré je proste potrebné iba zahrať. Nuž a určite nesmiem zabudnúť na Penélope Cruz, ktorá hrá Mariu Elenu – mierne šialenú manželku Juana. Jej výstupy v španielčine sú priam famózne.

Nebudem už ďalej prezrádzať dej, čo však dodať na záver? Vicky si nakoniec uvedomí, že láska a rozum naozaj nejdú spolu dohromady. No otázne zostáva, či s tým srdce dokáže niečo robiť a či sám osud nebude proti? Cristina zase zistí, že nie je až natoľko nekonvenčná, otvorená, neviazaná a dobrodružná povaha, za akú sa sama považuje. No a Juan so svojou bývalou Mariou Elen, tí sa… No dosť už!

Moje hodnotenie: 8/10 (určite odporúčam vidieť)

PS: Viete, že v španieskom meste Oviedo, v ktorom sa odohráva časť filmu, stojí socha Woodyho Allena (autora a režiséra) v životej veľkosti? Stojí tam od roku 2002, no vo filme použitá nebola.

WoodyAllenOviedo

Použitá fotografia: Estatua Woody Allen en Oviedo / Autor: Noemy García García / Licencia: CC BY-SA


Použitá fotografia: Vicky Cristina Barcelona / Licencia: non-profit use

Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.