Najlepšie (slovenské) videá na cvičenie jogy

S príchodom COVID-19 do našich životov nastali pre väčšinu jogových štúdií, i samotných inštruktorov /-ky jogy, ťažké časy. Obavy z nakazenia sa vírusom pri hromadnom cvičení a následné striktné opatrenia vlády už druhý krát tento rok vyprázdnili cvičebné sály. Niektoré štúdia žiaľ zavreli svoje brány navždy, iné sa snažia ako tak prežiť a v ťažkých časoch si udržať svojich zákazníkov aspoň on-line hodinami. Ak vám na vašom jogovom štúdiu, alebo inštruktorovi /-ke jogy záleží, zúčastnite sa na ich (platenej) on-line hodine. Samozrejme, robiť jogovú prax môžete doma aj zadarmo – napríklad podľa YouTube videí z tohto článku, no podpora joga komunity je dôležitá. Všetci dúfame, že vírus raz prehrmí a my sa budeme mať kam vrátiť. (október 2020)

V tomto článku vám prinášam zoznam najlepších slovenských videí na cvičenie jogy, ktoré som (zatiaľ) našiel a podľa ktorých aj ja sám občas cvičím. Svoje obľúbené video na cvičenie si tu určite nájdu začiatočníci, pokročilí a aj skúsení jogíni, ale aj športovci, ženy na materskej a verím, že dokonca aj muži. 🙂

Miesto pre jogu

YouTube kanál Miesto pre jogu je moja absolútna topka – vždy si podľa neho dokážem dobre zacvičiť. Tieto videá pre vás robí jogínka Alexandra Varšová a nájdete tu ucelené lekcie prehľadne označené podľa účelu, náročnosti a dĺžky cvičenia. Viac informácií aj na jej webstránke alebo Instagrame.

Vypočujte si rozhovor s Alexandrou Varšovou (Miesto pre jogu) v mojom podcaste Prvá dobrá.

HYC – Hot Yoga Centrum

HYC je najväčšie bratislavské joga štúdio (pozri Kde sa cvičí power joga). Počas prvej vlny korony sa povenovali aj svojmu, dovtedy trochu zanedbávanému, YouTube kanálu HYC – Hot Yoga Centrum, a ako to už pri HYC býva zvykom, keď sa do niečoho pustia, idú na to s riadnou dávkou nasadenia. Dnes u nich nájdete desiatky videí nielen s rôznymi lekciami jogy, ale aj inštruktážne videá o správnom cvičení pozícií, či zábavné rozhovory s lektorkami. Keďže HYC je veľké štúdiu, cvičí pre nich veľa inštruktorov /-iek, svoju srdcovku si medzi videami musíte nájsť. Mne sa najlepšie cvičí s Ankou a Dee:

YoGO Online

YoGO Online je YouTube kanál manželov Sentéšovcov, ktorý v minulosti prevádzkovali asi prvé seriózne štúdio zamerané na power jogu v Bratislave. Žiaľ, z dôvodu COVID opatrení začiatkom roku 2020 boli všetky svoje prevádzky nútení definitívne zavrieť. Tradícia YoGo síce pokračuje v podobe jedného štúdia YoGo City, no Dušan a Vierka sa dnes už venujú len vzdelávaniu nových inštruktorov power jogy. Ak si však chcete zacvičiť s Vierkou, pre mňa aj po toľkých rokoch stále najlepšou inštruktorkou power jogy akú som kedy zažil, máte stále šancu prostredníctvom niekoľkých skvelých lekcií v jej podaní na internete.

Dee Slavkovska

Dada Dee Slavkovská je cvičiteľka jogy, ktorú môžete naživo stretnúť predovšetkým v bratislavskom jogovom štúdiu HYC. Objavila sa však aj na niekoľkých videách HYC online, ktorý spomínam i v tomto článku. Počas COVID karantény si založila svoj vlastný YouTube kanál Dee Slavkovska s príznačným podnadpisom „Quarantine Yoga“, na ktorom nájdete množstvo skvelých videí na domáce cvičenie.

Joga s Miou

Ďalšia jogínka, ktorá vás na YouTube zdarma prevedie cvičením jogy, je Miroslava Gago Forgáčová (Mia). Na jej kanáli Joga s Miou nájdete niekoľko desiatok videí o cvičení jogy, rôzne zostavy prehľadne označené podľa témy a určenia, i cvičenia pre špeciálne príležitosti. Miu môžete sledovať aj na webe jej štúdia Gemini Centrum, alebo instagramových profiloch. Ak chcete jej tvorbu podporiť, zakúpte si jej on-line kurz jogy.

Joga s Hankou

Hanka Gálisová miluje jogu a najradšej ju cvičí v pohodlí svojho domova. Aj preto sa rozhodla podeliť sa s nami o túto vášeň prostredníctvom svojho YouTube kanála Joga s Hankou. Nájdete tu niekoľko veľmi dobre spracovaných videí s lekciami jogy, od rannej rozcvičky, cez posilňovanie svalov, Hatha jogu až po jogu na uvoľnenie.

TVOJA JOGA

Štúdiu jogy Tvoja joga (profil na Instagrame) ponúka na svojom kanály TVOJA JOGA videá pre zdravie, pohodu a energiu, pre harmonizáciu tela, duše a mysle pri cvičení jogy.

Nikola Sibylová

Ak práve nebehá alebo nedopĺňa svoje palivo v kuchyni nad chutným jedlom, pravdepodobne jej už začala jedna z lekcií jogy, kde si s ňou môžete zacvičiť takmer každý deň. To je Nikola Sibylová, ktorú môžete vidieť v jednom z jej videí na rovnomennom kanáli, Instagrame, alebo aj naživo v štúdiu jogy VIVO Detva.

YOGA pre silné a zdravé telo

YOGA pre silné a zdravé telo je zameraná najmä na prirodzený pohyb tela a zdravé prevedenie jednotlivých pozícií. Videá obsahujú zmes dynamických a statických cvičení, zameriavajú sa aj na flexibilitu, natiahnutie a uvoľnenie svalov a relax.

Kristína Lorková

Kristína sa venuje joge už od strednej školy, začínala podľa YouTube, neskôr sa cez účastníka jogových kurzov prepracovala až na lektorku. Až vďaka joge pochopila, že pohyb môže znamenať radosť a cvičenie nemusí byť povinná jazda a sebatrýznenie. Okrem jej YouTube kanálu môžete Kristínu stretnúť aj vo vlastnom jogovom štúdiu Movement YOGA.

https://youtu.be/LkKvm0hWSEU
https://youtu.be/1uAlCWX842I

Poznáte ďalšie YouTube kanály vhodné na domáce cvičenie jogy? Napíšte mi do komentárov, alebo použite kontaktný formulár, rád ich pridám do zoznamu na tejto stránke. Podmienkou je len, aby boli v slovenčine a obsahovali aspoň 3-4 rôzne videá joga praxe.

Posledná aktualizácia: 10.1.2021


Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.