Fotenie bez poplatku zakázané!

Určite ste sa už pri návšteve hradu, zámku, jaskyne, či inej atrakcie stretli s poplatkom za fotoaparát alebo videokameru. Napríklad Oravský hrad: foťák 3€, kamera 5€. Alebo iný príklad – Demänovská ľadová jaskyňa, Foto-Video bez použitia statívu: 10€! WTF? To v dnešnej dobe je niekto schopný pýtať za to peniaze? Aký to má pre neho zmysel?

Moja skúsenosť hovorí, že zo skupiny 30 návštevníkov sú za použitie fotoaparátu ochotní zaplatiť cca 2 turisti. Prevádzkovateľ na tom teda zarobí smiešnu sumu v porovnaní s cenou za vstupné. Pri priemernej cene vstupenky 5€ je to 150€ za vstupenky vs. 6€ za dva foťáky = iba 4% navyše.

Výhody spoplatnenia

  1. Prevádzkovateľ zarobí nejaký šušeň navyše.
  2. ???

Nevýhody

  1. Ľudia to považujú za zlodejstvo a šomrú hneď pri pokladni. Prečo mám platiť za niečo, čo nosím a používam bežne každý deň (mobil s foťákom), keď navyše platím vstupné? Prevádzkovateľ si tak vyrába nespokojných návštevníkov a to prehliadka ešte ani nezačala.
  2. Počas prehliadky vznikajú zbytočné konflikty. Sprievodca robí policajta – neustále kontroluje kto môže a kto nemôže fotiť. Háda sa s ľuďmi. Vyžaduje, aby si ľudia mazali „ukradnuté“ fotky z SD karty. Ak jeden návštevník vidí, že iní fotia a rovnako nemajú zaplatený poplatok, pridá sa tiež. To sa nepáči tým, ktorí zaplatili, preto bonzujú sprievodcovi. Všetci sa handrkujú a správajú ako deti v škôlke.
  3. Nemá to aj tak nijaký efekt. Ak si zaplatíte použitie fotoaparátu, aké práva získavate? Môžete fotky použiť verejne? Môžete ich predať? Poučil vás o tom niekto? Je to vôbec niekde napísané? Podpísali ste nejakú zmluvu? Fotky sa teda použijú verejne a prevádzkovateľ tomu nijako nezabráni.

Na zamyslenie

Keďže sme realisti a pripúšťame, že fotky sa tak či tak budú prezentovať verejne, t.j. uvidia ich aj ľudia, ktorí nezaplatili vstupné, jediné o čo tu ide sú prachy za samotné použitie foťáku. Avšak čím menej fotiek, tým menšie spontánne PR získa vaša atrakcia (na internete). Nehovoriac o nasrdených návštevníkoch, ktorým ste zakázali fotiť, takže pravdepodobne išli na prehliadku prednasratí. Tým pádom je menšia pravdepodobnosť, že sa budú o návšteve vyjadrovať pochvaľne. A tak, čím menej pozitívnych blogov sa o vašom hrade či jaskyni napíše, tým menej odporúčaní získate, máte menej spätných odkazov, horšie SEO a v konečnom dôsledku aj menej nových návštevníkov… Ok, Oravský hrad z nášho príkladu je asi tak populárny, že sa na to môže vykašľať. Ale čo ostatné (menej známe) turistické atrakcie?

Ja byť na mieste prevádzkovateľa, nielen že zruším poplatok za použitie fotoaparátu, ale zavediem dokonca „cash back“ systém. Každý návštevník, ktorý mi pošle url svojho blogu, na ktorom uverejnil zážitky z návštevy aj s nejakými fotkami, dostane späť časť vstupného.


Poznámka pod čiarou

V článku píšem o poplatku za foťák, ktorý vyberajú od bežných návštevníkov platiacich vstupné. Za komerčné využitie priestorov na fotenie, napríklad módnou agentúrou alebo za fotenie svadobčanov, nech sa platí aj naďalej individuálna cena per akcia. Proti tomu nič namietam.


Použitá fotografia: Taking Pictures / Autor: ylja / Licencia: FreeImages.com

Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.