Príživník novinový

Príživník novinový je zvláštny živočíšny druh. Delí sa na niekoľko podskupín, z ktorých najznámejšie sú:

  • príživník električkový,
  • príživník autobusový,
  • príživník vlakový,
  • príživník kancelársky.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že uvedený druh patrí medzi vymierajúce zvery ako africké šelmy, indické slony či mongolské zebry a preto ho treba chrániť. Opak je však pravdou!

Výskyt príživníka novinového je zaznamenávaný zväčša v prostriedkoch hromadnej dopravy obyvateľstva. Je charakteristický najmä nahlúplym výrazom tváre a nenápadným správaním. Jeho taktika je jednoduchá. Priblížiť sa na dohľad k svojej obeti a potom nenápadne vyciciavať a vyciciavať. Výskyt príživníka novinového je podmienený existenciou vhodnej potravy – novín, časopisov, letákov, prospektov a iných výtlačkov. Ponad plece svojej obete sa zahľadí do spomínaných tlačovín a zadarmo nasáva informácie. Niektoré jedince to robia úplne nenápadne. Zakrádajú sa maskovane a ich snahou je ostať po celý čas nepozorovaní. Zato iné jedince vôbec netrápi, že môžu byť spozorované svojou obeťou.

Medzi ne patrí najmä zvláštna skupina príživníkov: vlakový a kancelársky. Oba radíme medzi bojovnejšie druhy a preto nie je nezvyčajný ani ich priamy verbálny útok na svoju obeť: „Požičiate mi tie noviny?“

Psychicky zdatnejšia obeť sa rozhodne čeliť tomuto útoku: „Si kúpte svoje noviny, čo som tu ja čitáreň?“

Príživník má však dokonale pripravenú obranu: „Ja potrebujem vedieť len výsledky z futbalu. Jednu stránku keby ste mi mohli …“

Obeť povolí a príživník si prečíta všetko čo sa dá.

Príživník kancelársky sa dokonca opakovane vracia na miesto potravy a zväčša vždy vyhľadáva tú istú obeť. Jeho typickými argumentmi sú najmä: „Ja žiadne noviny nečítam, takže si ich nekupujem.“

Alebo: „Dnes je fakt výnimočný deň, lebo dávajú prílohu o stavebnom sporení a veď vieš, že chceme prerábať byt…“.

Ak sa príživník novinový premnoží do neúmernej miery, treba proti nemu rázne zakročiť:

  1. Prestaňte budiť dojem, že máte niečo zaujímavé a hodnotné na čítanie. Dennú tlač napríklad zabaľte do vianočného baliaceho papiera.
  2. Vaše časopisy by mali mať odpudivý vzhľad. Napríklad si do obľúbeného ženského magazínu zabaľte desiatu – rezeň s chlebom a kyslou uhorkou. Rezeň vo vlaku zjete a popritom môžete zo zamasteného papiera čítať zaujímavé články o chudnutí a peelingu na pleť.
  3. Kupujte si noviny iba v cudzom jazyku. Aj keď príživník je často nadmieru inteligentný a vzdelaný, určite ho zaskočíte novinami v arabčine, čínštine alebo jazyku vymretého kmeňa Navaho. Je samozrejme otázne, či im budete sami rozumieť, ale to už je riziko boja proti príživníkom.
  4. Zaobstarajte si knihy písané drobnými písmenkami a čítajte ich pod lupou. Skúseným profesionálnym bojovníkom sa tiež sa osvedčilo používať neviditeľný atrament a špeciálne laserové okuliare na čítanie.

Dúfam, že vám naše rady prinesú úspech. V prípade, že máte vypestované vlastné spôsoby boja, budeme radi, ak sa o ne podelíte v diskusii. Spolu s mojimi spolupracovníkmi sa tiež chystáme založiť „Ligu boja proti príživníkom novinovým“ – v skratke LBPPN. Táto nezisková organizácia bude mať za cieľ aktívny boj proti príživníkom novinovým v spoločnosti a tiež pomoc postihnutým obetiam. Vaše finančné príspevky, alebo 1% z vašich daní, môžete už dnes poukázať na číslo účtu 1234567890 / 8888. Ďakujeme.


Použitá fotografia: man-newspaper-read-information / Autor: 3dman_eu / Licencia: CC0

Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.