Štatistiky sú jedna vec

Držím palce slovenským policajtom v ich snahe dosahovať lepšie čísla. A schvaľujem, že tým primárnym číslom nie je výška vybratých pokút (konečne). Štatistiky sú však vždy len nejaké čísla. Prax ukáže, do akej miery sa polícia zameria na skutočné zlepšenie a do akej miery bude predmetné štatistiky upravovať prefíkaným ohýbaním skutočnosti.

Každému sú asi známe situácie, keď sa polícia po príchode na miesto dopravnej nehody snažila presvedčiť aktérov, aby svoje hlásenie o nehode stiahli. Inak dostanú pokutu a páni policajti budú musieť vypisovať hrču papierov. Vzhľadom k tomu, že po novom bude každá, aj malá nehoda kaziť polícii hodnotenie, je namieste obava z ešte väčšieho tlaku na samotných vodičov, aby nehody jednoducho nehlásili. To, čo sa navonok zdá ako win-win situácia sa však môže obrátiť proti poškodeným. Problémy nastávajú, ak sa druhý vinník sám nenahlási v poisťovni, ak neskôr odmietne vinu, ak sa jedná o firemné vozidlo, alebo ak bude škoda na niektorom vozidle väčšia ako účastníci predpokladali na mieste.

Myslím, že k skresávaniu čísiel bude napokon tak či tak dochádzať. Dúfam len, že sa tak bude diať iba v prípade dopravných nehôd a nie v prípade lúpežných prepadnutí, znásilnení či vrážd. Asi poznáte ten čierny vtip o policajtoch a mŕtvole, ktorá cestuje z okresu do okresu, len aby vraždu riešilo iné oddelenie… Nech nás teda všetci svätí, na čele s patrón policajtov – archanjelom Michalom, chránia pred takýmto spôsobom fungovania slovenskej polície.


Použitá fotografia: Car accident / Autor: Papp-Kuster Ádám / Licencia: FreeImages.com

Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.