#006/2020 – Symetria = krása?; Európsky týždeň mobility; Skúšal som elektrickú kolobežku; Zraniteľnosť Moje eZdravie; Recept na pečenú tekvicu

(Ne)pravidelný vLog a podcast Prvá dobrá číslo 006/2020 zo dňa 25.9.2020 (piatok)

Ako je definovaná ľudská krása?

Podľa niektorých vedcov krása = symetria. A najkrajšie herečky (modelky) sveta majú (vraj) dokonale symetrické tváre. Ľudský mozog je totiž vytrénovaný na rozpoznávanie symetrie tela a tváre iného človeka. Aj keď takéto vyhodnocovanie prebieha podvedome, cieľom je zaistiť výber jedinca opačného pohlavia s čo najlepšou zdravotnou i genetickou predispozíciou. Asymetria môže byť totiž spôsobená chorobou alebo nevhodnou genetickou mutáciou, čomu sa v rámci rozmnožovania chceme pudovo vyhnúť…

Here’s What Faces Would Look Like If They Were Perfectly Symmetrical

Skúšal som elektrickú kolobežku

Aj keď už elektrická kolobežka nie je žiadna novinka, rozhodol som sa ju otestovať v uliciach mesta Bratislavy. V rámci európskeho týždňa mobility som sa jeden deň vozil iba zdieľanou jazdou, HMD a práve elektrickou kolobežkou. Aké sú moje dojmy a poznatky? Určite noste prilbu a buďte ohľaduplnní voči ostatným účastníkom cestnej premávky, najmä voči chodcom.

Európsky týždeň mobility (16. – 22.9.2020)

Zraniteľnosť aplikácie Moje eZdravie (pokračovanie)

Ide o najväčší únik dát v histórii Slovenska, šéf Národného centra zdravotníckych informácií sa napriek tomu pre to odstúpiť nechystá. Každý, kto sa trochu vyzná do IT security pri tejto téme spozornie, pretože NCZI prevádzkuje aj ďalšie dôležité aplikácie ako eRecept, eVyšetrenie či Elektronická zdravotná knižka.

Zraniteľnosť aplikácie Moje eZdravie neohrozuje služby ani údaje z eZdravia

Recept na pečenú tekvicu so syrom a lekvárom

  1. Hokkaido tekvicu prekrojte na polovice, vyberte semienka, potrite zvonku aj z vnútra olivovým olejom a posypte grilovacím korením.
  2. Hokkaido upečte do mäkka.
  3. Vnútro potrite hrubou vrstvou lekváru (brusnicový, ríbezľový, alebo iný podľa chuti).
  4. Do každej polovice vložte jeden syr camembert (Encián a pod).
  5. Nechajte trochu zapiecť (cca 5-10 minút).
  6. Syr potom v tekvici otočte, prípadne trochu prepichnite vidličkou, aby sa roztiekol a zapečte z druhej strany (opäť cca 5-10 minút).
  7. Každú polovicu tekvice pred podávaním rozkrojte na 4 časti (vzniknú také malé mištičky s trochou syra a syrovej omáčky) a podávajte ešte horúce.

Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.