Domáce müsli

Pri výrobe domácich müsli nemusíte striktne dodržiavať žiadny recept. V podstate je skoro jedno, čoho a koľko tam dáte. A navyše, ak si chcete vyrobiť müsli podľa svojej chuti, môžete. Jednoducho pridajte to, na čo máte práve chuť.
Na výrobu domácich müsli podľa Gendza budete potrebovať:
- balík ovsených vločiek (400g)
- lieskové alebo vlašské oriešky (cca 50g = za hrsť)
- rovnaké množstvo iných lúpaných jadierok (slnečnica, tekvica, sezam, …)
- pol pohára oleja
- pohár 100% jablkovej šťavy
- dve veľké lyžice medu
- sušené ovocie podľa chuti (banány, hrozienka, jablká, tropické ovocie, …)

Všetky ingrediencie dáme na plech a dobre premiešame.
Do hlbšieho plechu na pečenie vysypeme ovsené vločky. Pridáme na drobno posekané oriešky, slnečnicové jadierka, olej, jablkovú šťavu a med. Všetko spolu poriadne zamiešame a šup do rúry.
Pečieme na cca 200 stupňoch, asi pol hodinu. Závisí však od veľkosti plechu a hrúbky zmesi. Množstvo na obrázku je robené z dvojnásobnej dávky (dva balíky ovsených vločiek = 800g). Piekol som ho preto až hodinu.

Pečieme aspoň pol hodinu, kým musli nechytia „šrtkovitú“ konzistenciu.
Počas pečenia zmesku často premiešavame, pretože ovsené vločky sa zvyknú radi pripáliť. Müsli sú hotové vtedy, keď vločky zhnednú, odparí sa vlhkosť a celá zmes dostane „štrkovitý“ charakter. To spoznáte tak, že pri sypaní na plech to chrastí ako keby ste sypali jemný štrk.
Po vychladnutí pridáme nasekané sušené ovocie, hrozienka, alebo drvenú čokoládu. Zavrieme do krabice a v príhodnú chvíľu vyberieme a zjeme. Dobrú chuť!
trochu inak
Ja som dala na plech 1 balik ovsennych vlociek a niekolko kuskov masla (1/4). zapiekla som to na 5 minut. Asi 2x som to premiesala. Potom som pridala posekane lieskovce ( rozbila som ich tlcikom na maso), hrozienka a poliala som to medom (od oka priamo z pohara ). Piekla som dalej asi 7 minut. Obcas som to premiesala. Do vychladnuteho som pridala posekanu cokoladu. Ked to chladne treba to premiesat, lebo sa to lepi na plech a tvrdne to. vysledok je mnaaam.