Biela noc 2016

Biela noc je medzinárodný umelecký projekt, ktorý má za úlohu priblížiť širokej verejnosti súčasné formy umenia. Akcoška vznikla v Paríži v roku 2002 a postupne sa rozšírili do viacerých metropol sveta. Biela noc ponúka návštevníkom netradičnú umeleckú prechádzku nočným mestom. Počas jednej noci sa ulice nočného mesta zaplnia ľuďmi a umením.

A tak sme aj my, rovnako ako tisíce iných Bratislavčanov a turistov, vyrazili v sobotu večer do ulíc. Biela noc sa konala na viacerých miestach Bratislavy, medzi ktorými sme sa presúvali peši. Toľko národa neskoro večer nie je v centre ani na Silvestra! Už zaparkovať bol problém, nakoniec sa nám to podarili pri budove NBS, kde bola teda aj prvá atrakcia. Nachodili sme sa statočne. Domov sme sa vracali niečo tesne pred polnocou a to ešte mesto stále žilo v plnom prúde.

Umelecká inštalácia – 5 svietiacich rúr – na pyramíde Slovenského rozhlasu.

Svietiaci oblak – návštevníci si mohli sami zapínať a vypínať jednotlivé žiarovky. Bola pod ním celkom dobrá tlačenica…

Potiahneš za šnúrku a niektoré svetlo nad tebou sa rozsvieti alebo naopak zhasne.

Svetelná inštalácia na Bratislavskom hrade – človek priložil prst na akýsi snímač a na hradné múry sa premietali rôzne obrazce a farby podľa tepu jeho srdca.

Akože policajné autá na Hlavnom námestí – avšak boli to len reflektory a majáky. Kokso, čo je toto za umenie?

Mega kocka ľadu osvetlená na zeleno…

Zámocká ulička osvetlená zelenými neónkami…

Svetlá z UFO na moste SNP mali simulovať maják.

Maják na moste SNP z Bratislavského hradu.

Je toto ešte umenie? Alebo tomu len ja nerozumiem… Niektoré atrakcie sa nám páčili – napríklad svietiaci oblak, kde si návštevníci mohli sami zapínať a zhasínať jednotlivé žiarovky. Umelecké inštalácie typu svietiace rúry na budove rozhlasu alebo reflektory z auta na stojanoch na Hlavnom námestí hodnotím značne rozpačito. No a veci typu premietanie počítačovej animácie v kvalite a úrovni roku 1994 na stenu budovy ako vyslovene zbytočnú hlúposť. (Fotku ani nemám, načo…)

Platených atrakcií sme sa teda nezúčastnili, niežeby sme teda nechceli podporiť „súčasné umenie“, ale ako sa hovorí, odtiaľ – potiaľ. V Starej tržnici sa napríklad točila nejaká svietiaca rúrovitá elipsa – takže si nemyslím, že sme zas tak o veľa prišili. 🙂 Keď to mám teda diplomaticky uzavrieť – fajn večerná prechádzka po meste.

Modrý kostolík – niektorí spoluobčania boli z toho takí zblbnutí, že fotili všetko svietiace okolo, teda aj veci, ktoré nepatrili do oficiálneho programu Bielej noci (pretože jednoducho svietia po celý rok).


Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

1 odpoveď

  1. 12.10.2017

    […] Bratislavy sa túto sobotu uskutočnil tretí ročník akcie s názvom Biela noc. Po skúsenosti z Bielej noci 2016 som už teda vedel o čo tu ide a pravdupovediac sa mi ani veľmi ísť nechcelo. Avšak bol som […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.