Šalát s rukolou a slnečnicovými semienkami
Rukola je taká potvora. Nie každému chutí. Niekto hovorí, že je horká, iný že páli. A vyzerá ako púpava. Veď je to len taká burina! No jedol by ju niekto? Veru jedol! Rukola je totiž zdravá – obsahuje kopec vitamínov, minerálov, stopových prvkov… A jej mierne pálivú chuť je možné kompenzovať pridaním inej zeleniny.
Ja zvyknem z rukoly pripravovať jednoduchý a rýchly šalát so slnečnicovými semienkami, ktorý každému veľmi chutí. 🙂 Najmä tie semienka slnečnice dávajú tomuto šalátu istú mieru nezvyčajnosti a sú tam naozaj dobré.
Potrebné suroviny
- Rukola – 1/3 krabičky 100 g (t.j. cca 33g)
- Ľadový šalát – ½ hlávky
- Červená paprika (môže byť kápia) – 2 ks
- Cherry paradajky – podľa veľkosti 6-8 ks
- Slnečnicové semienka
- Mozzarela – 1 syr v náleve
- olivový olej, balzamikový ocot, soľ, oregano, prípadne šalátové korenie
(Všetky suroviny dostať v predajniach Lidl a nie, nie je to reklama, len vám hovorím.)
Postup prípravy
- Rukolu premyjeme vodou, osušíme a pokrájame na menšie časti. Stačí pár sekov nožom, nie je potrebné vyrobiť sečku.
- Ostatnú zeleninu rovnako umyjeme, osušíme a pokrájame.
- Slnečnicové semienka opražíme na suchej panvici do hneda. Nie na prudkom ohni, aby panvica nezačala „dymiť“.
- Pridáme aj mozzarelu pokrájanú na malé kúsku.
- Všetko spolu dobre premiešame a ochutíme olejom, balzamikom, oreganom, soľou a korením.
Servírovanie
Necháme cca 10 minút postáť, aby sa prepojili chute, ešte raz zamiešame a môžeme servírovať. Podávame s tmavým pečivo, hriankami alebo macesom.