Prečo power joga?

Už dlhšiu dobu som si uvedomoval, že „by som mal niečo so sebou robiť“. Pri hľadaní vyhovujúcej športovej aktivity som sa však skôr sústreďoval na zbieranie výhovoriek, prečo ten ktorý šport nie je pre mňa vhodný. Behať sa nedá v daždi ani v zime, bicykel sa mi nechce stále vyťahovať zo špajze, na plávanie treba nájsť vhodnú plaváreň,… Až som si jedného dňa povedal: „Dosť bolo rečí!“. Zostavil som si zoznam vlastností, ktoré by mal spĺňať pre mňa ideálny šport a dal si záväzok, že ak taký šport nájdem, jednoducho ho začnem praktizovať. Bez ohľadu na to, čo to bude :-).

Prečo je power joga najlepší šport na pravidelné cvičenie?

1. Čas

Možnosť cvičiť v podstate hocikedy. Bez ohľadu na dennú či nočnú hodinu a najmä bez ohľadu na ročné obdobie. Power jogu môžeš cvičiť celý rok a to kedykoľvek: ráno, poobede, večer,…

2. Miesto

Môj ideálny šport nesmel byť naviazaný na konkrétne miesto, ako napríklad plaváreň, telocvičňa, tenisový kurt. Žiadne prenájmy, či telefonické rezervácie. Na power jogu ti stačí priestor cca 2×3 metre. Môžeš cvičiť doma, počas dovolenky na pláži, na služobnej ceste v hoteli a ak sa nehanbíš tak aj v kancelárii.

3. Oblečenie

Odmietol som každú športovú aktivitu, ktorá vyžaduje kúpu špeciálneho cvičebného úboru za stovky euro. Chceš začať? Na cvičenie power jogy toho potrebuješ naozaj veľmi málo: stačí ti tričko a kraťasy. Nepotrebuješ dokonca ani tenisky a ponožky!

4. Športové náradie

Žiadne nákupy predraženého náčinia, ktoré po pár týždňoch aj tak skončí kdesi pod posteľou. Bol som ochotný investovať najviac pár desiatok euro. Na power jogu ti treba jediné – podložku. Váži cca 1kg, dá sa zmotať ako karimatka a stojí okolo 20€. Obyčajne ju mám doma, ale nemám problém zobrať ju so sebou aj keď ideme niekam mimo. Dodatok: na začiatok vlastne nepotrebuješ ani len tú podložku! Doma si vystačíš s mäkším kobercom a v správnom jogovom štúdiu ti podložku požičajú…

5. Sparing partner

Určite som nechcel byť závislý na pracovných povinnostiach a rodinných možnostiach niekoho iného. Chcem si jednoducho zacvičiť vtedy, kedy mi to vyhovuje. K cvičeniu power jogy nepotrebuješ nikoho iného. Naučíš sa pár základných pozícií a môžeš si zacvičiť hocikedy, hocikde a bez nutnosti niekoho k tomu zháňať.

6. Rovnomerné zaťažovanie

Hľadal som šport, ktorý mi po pol roku neodfajčí niektorú časť tela sústavným preťažovaním. Žiadne tenisové lakte, bežecké kolená, cyklistické hemoroidy a pod… Jedným z prvých poznatkov z cvičenia power jogy bolo, že som začal cítiť aj svaly, o ktorých som ani nevedel, že ich vôbec mám.

Výsledok?

Za rok cvičenia som vďaka power joge schudol 5kg (bez zmeny stravovania). Niekoľko ľudí mi nezávisle na sebe povedalo, že nejako „lepšie“ vyzerám. Na vyšetrení u ortopéda som dostal pochvalu, že tak ohybného muža tam už dávno nemali. Cítim sa oveľa lepšie – bežné činnosti ako zaväzovanie šnúrok, či pozeranie dozadu pri cúvaní v aute, zvládam s úplnou ľahkosťou a bez námahy. Mám lepšiu kondičku aj pri iných športoch – napríklad pri turistike zvládam dlhodobo držať vysoké tempo.

Dobre ti hovorím – vyskúšaj! 🙂


Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.