Power joga – otázky a odpovede

Power joga oblečenie

V minulej časti som písal prečo som si vybral práve power jogu ako cvičenie, pomocou ktorého sa chcem dlhodobo udržiavať vo forme. V tejto časti zodpoviem na zákerné otázky, ktoré aj mne nedali spať, keď som sa rozhodoval, či vôbec ísť na prvú hodinu.

Aký je rozdiel medzi jogou a power jogou?

Všeobecný pojem joga predstavuje životnú filozofiu (aka náboženstvo). Cieľom jogy je oslobodenie duše od tela, privedenie duše k čistému vedomiu. Deje sa tak prostredníctvom sebaovládania, rôznych meditačných techník, zmenou životnej filozofie a návykov, a tiež aj prostredníctvom rôznych fyzických cvičení. V prenesenom význame (v súčasnej modernej kultúre) sa pod pojmom joga často myslí len samotné fyzické cvičenie jógových asán – t.j. pozícií tela spojených so správnym dýchaním.

Power joga je komercionalizovaný názov cvičenia založeného na Ashtanga vinyasa joge – štýle jogy, ktorý zaviedol v 20. storočí K. Pattabhi Jois. Niekedy býva nazývaná aj ako fitnes alebo dynamická joga. Power joga je „oslobodená“ od filozofických a náboženských aspektov. Zameriava sa predovšetkým na intenzívne cvičenie a správne dýchanie. Power joga získava u nás obľubu najmä v posledných rokoch, kedy ľudia hľadajú spôsoby na udržanie sa v kondícii, prípadne riešenie zdravotných problémov súvisiacich so sedavým spôsobom života.

Aké účinky má power joga?

Každý si zoberie, čo potrebuje. Ale keď to mám zhrnúť: zlepšenie ohybnosti tela a posilnenie svalov (tvoj ortopéd bude mať určite radosť); zvýšenie kondície a vytrvalosti; sprievodným javom je tak aj chudnutie; a určite aj duševný relax, keďže počas cvičenia nemáš čas myslieť na problémy. Spoznáš nových ľudí a môžeš sa zapojiť do rôznych akcií, ako je napríklad cvičenie vonku v prírode. Celkovo ťa to bude ťahať k zdravšiemu životnému štýlu (zmena jedálnička a tak).

Nie je power joga len také posedávanie?

Cvičenie power jogy je správne namiešaný mix dynamiky, vytrvalosti, posilňovania, strečingu a relaxácie. Neznalí majú predstavu, že pri cvičení (power) jogy sa len sedí v tureckom sede so zavretými očami a človek si pri tom niečo „hmká“. Mňa samého však prekvapilo, aký som bol po prvej lekcii spotený!

Power joga sa skladá aj z dynamických častí – sekvencií pozícií, ktoré na seba naväzujú. Vďaka udržaniu tela v správnej dynamike (frekvencii srdca) dochádza pritom k spaľovaniu tukov – a tým aj k vysnívanému chudnutiu. Na druhej strane, power joga je aj o naťahovaní a posilňovaní svalov – i tých, o ktorých ani len netušíš, že ich vôbec máš :-).

Čo potrebujem na cvičenie power jogy?

Trochu málo miesta, čas a predovšetkým chuť niečo pre seba robiť. Jediná vec, do ktorej sa oplatí investovať, je podložka – jogamatka. Jej cena sa pohybuje okolo 20€, dá sa kúpiť v športových obchodoch alebo na internete. V dobrom štúdiu ti jogamatku požičajú zdarma, niekde však majú podmienku, aby si si na ňu z hygienických dôvodov rozprestrel/a uterák.

Čo si obliecť na hodinu jogy?

Odporúčam pohodlné oblečenie, ktoré ti umožní voľný pohyb. Paradoxne o dve čísla väčšie tričko však nie je úplne najlepšie riešenie, pretože síce umožňuje voľný pohyb, no má tendenciu prepadávať cez hlavu. V príliš voľnom úbore tak budeš predvádzať neželaný striptíz :-). Lepšie je preto „funkčné“ oblečenie zo športového obchodu, ktoré je síce obtiahnuté, no nebráni v pohybe.

  • Čo konkrétne? Postačuje tričko a kraťasy. Zapotíš sa dosť, čiže mikina ani tepláky nie sú potrebné. Ak by ti bola po cvičení predsa len zima, v jogovom štúdiu ti na relaxáciu požičajú deku.
  • Power joga sa cvičí naboso. Ak máš voči tomu mentálne zábrany, dostať kúpiť protišmykové ponožky. Zásadne však bez tenisiek alebo inej obuvi. (Na prechod zo šatne budeš možno potrebovať šľapky.)

A čo špeciálne pomôcky či oblečenie?

V športových obchodoch dostať kúpiť aj ďalšie jogové pomôcky ako podperné bloky, rôzne popruhy na priťahovanie, bezprstové ponožky, rukavice a tiež aj kadejaké „coolové“ joga handry. Nič z toho nie je k cvičeniu nutné. Ak si chceš predsa len niečo kúpiť, skús si najprv zacvičiť pár lekcií a kupuj až na základe reálnej potreby, respektíve odporúčania cvičiteľa. Cvičenie power jogy nie je módna prehliadka značkových handier (ako zvyknú predvádzať baby vo fitku). A tak každý nech si cvičí v tom v čom chce – a v čom sa mu cvičí najlepšie.

Mám XY rokov, je pre mňa power joga vhodná?

Neexistuje veková hranica, kedy áno a kedy už nie, no power joga je dynamický, fyzicky náročný štýl jogy. Preto je toto cvičenie odporúčané najmä ľuďom v produktívnom veku. Do 30 určite áno. Do 40 v pohode – ak nemáš (vážnejšie) zdravotné problémy. Do 50 ak sa ešte stále cítiš v dobrej kondičke. Samozrejme, každé cvičenie sa dá prispôsobiť, zaradiť náročnejšie alebo naopak menej náročné prvky.

Nestačí, keď si pozriem nejaké video?

Aj bicyklovať si sa naučil/a podľa videa z YouTube? Cvičenie v špeciálnom štúdiu má totiž niekoľko, pre začiatočníka podstatných dôvodov: Dobrý lektor ti každú pozíciu nielen poriadne vysvetlí a ukáže, ale ťa aj skontroluje, či ju robíš dobre a napraví, ak robíš niečo zle. Ako pri každom cvičení aj pri power joge je dôležité, aby si cvičil/a správne. Najmä keď od nej očakávaš zlepšenie zdravotných problémov a naopak, nechceš si ublížiť. Power joga navyše nie je len o hýbaní sa, ale aj o správnom dýchaní – toto vo videách riešia málokedy. No a nakoniec, cvičenie s niekým je vždy príjemnejšie, lebo človek má oveľa väčšiu motiváciu niečo dosiahnuť.


Gendzo

Cez deň pracujem ako IT manažéris. Po nociach robím vlastné web stránky a píšem články. Rád varím, cestujem a lúštim hlavolamy. Vo voľnom čase cvičím power jogu, čítam knihy a hľadám geokešky. A som šťastný majiteľ jednej skvelej manželky a dvoch detí k tomu. www.gendzo.sk/autor/gendzo-macher

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.